Неподозирани приложения на киселото мляко (I част)

0
279

Този продукт ще направи косата ви копринено нежна

Несъмнено киселото мляко, е един от най-полезните продукти, наситен с витамини, микроелементи и протеини.

киселото мляко
Този продукт ще направи косата ви копринено нежна

Въпреки богатата палитра от полезни вещества, консумацията му далеч не е единственото му приложение. То може да влезе в употреба и за доста неща извън кухнята.

В следващите редове ще ви предложим няколко доста интересни приложения на киселото мляко. Не е изключено някои от тях да ви изненадат. Факт е обаче, че този ферментирал продукт ще ви е от полза не само в грижите за вас, а и в домакинството.

Ето защо е добре да изоставите вредната химия и да заложите на киселото мляко.



Възстановяване на косата
Този продукт ще направи косата ви не само да изглежда като копринена, а и ще е доста по-покорна. Освен това ще подпомогне процеса на възстановяване на естествения й блясък. Всичко това се дължи на състава на този продукт. Протеинът, съдържащ се в млякото възстановява цъфтящите краища и укрепва космените фоликули. Млечната киселина пък действа като отличен овлажнител на косъма. Витаминовият комплекс, по-специално рибофлавинът и ниацинът предотвратяват появата на пърхот и предпазват отслабените косми.

Заради всичко това е препоръчително да правите маска с кисело мляко веднъж на седмица-две. Процедурата е изключително лесна. Нанесете го върху добре измита и леко подсушена коса и го оставете да действа 15-20 минути. След това отмийте с хладка вода. За постигането на по-добри резултати, бихте могли да добавите към киселото мляко мед или някакъв вид подхранващо масло – арганово, кокосово, маслиново, от авокадо или гроздови семена.

Грижа за кожата
Киселото мляко оказва огромно влияние върху състоянието на кожата. То не само овлажнява и подмладява, а омекотява и подхранва. Освен това този продукт притежава отлични антибактериалви, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Всички те работят отлично в борбата с акнето. Можете да използвате млякото точково или под формата на цялостна маска.

Една от най-ефикасните рецепти, е съчетанието на кисело мляко с мед и овесено брашно.
Когато забележите, че имате засилена пигментация в резултат на акне или пък някакви други нередности с тена на кожата ви, добавете към киселото мляко и няколко капки лимон.

За да изгладите кожата пък, е нужно към киселото мляко да добавите витамин В, млечна киселина и цинк. Кремът на млечна основа е отличен лек, който можете да приложите дори и след бръснене. За целта е нужно да смесите млякото с настъргана цитрусова кора (суха) или овесена каша.

Нанесете с кръгови движения по кожата, оставете да подейства 15-20 минути, след което отмийте с топла или студена вода, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.