Това е младият български ефрейтор, който постави два световни стрелкови рекорда

0
330

Гордост за Българската армия! Точното око и прецизната стрелба на младия ефрейтор Хаджипетков срази конкуренцията от 19 страни по линия на НАТО

Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков служи в поделението в Хасково като снайперист.

ефрейтор Хаджипетков
Ефрейтор Хаджипетков постави два световни стрелкови рекорда в Германия

В Германия,  в Центъра за съвместна подготовка на Силите на САЩ в град  Хохенфелс се проведе военно учение. Участваха повече от  90 военни. В него се включи и българският ефрейтор от  31-ви механизиран батальон като част от отбора на БА.

Една от задачите е стрелба  с една ръка с пушка, подпряна на раницата на 1,5 км по мишена 50 см/1 м. Неговото постижение е уникално, защото единствен е улучил мишената. Постижението на ефрейтор Хаджипетков е рекордно не само за България, но и за военнослужещите към НАТО.

Останалите участници в стрелбата не са могли да достигнат мишената. Специалистите казват, че такава мишена може да бъде атакувана при разстояние от 200 метра до 1 километър. Снайперисти от други страни като САЩ, Холандия, Финландия също правят опити, но не улучват мишената.



Журито, което оценява резултатите е международно и безпристрастно. Финландец извършва наблюдението  и потвърждава попадението в мишената на 1,5 км.

Германец прави изчисление на разстоянието с помощта на прецизен лазерен далекомер. Той дава останалите специфични замервания и данни. Двамата подписват рекорда, който българският ефрейтор Хаджипетков постига при тази стрелба.

Вторият рекорд на ефрейтор Хаджипетков не е по-малко впечатляващ! Преди стрелбата в мишена на 1,5 км, той участва в стрелба на къса дистанция от 106 метра. Там забива 3 куршума в една и съща дупка (един върху друг). Специалистите по балистика коментират, че такова съвпадение на практика е почти невъзможно. А ефрейтор Хаджипетков показа, че и невъзможното е възможно.

Браво! Българската армия винаги се е славила със своите смели военнослужещи. Храбрите герои, които воюваха в Балканската и в Междусъюзническата, в Първата и във Втората световна война.

Техните наследници днес достойно продължават военните традиции на България!

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.