Биете ли децата си когато не слушат? (I част)

0
289

Тези редове вероятно ще ви накарат да се замислите

И вие ли попадате в графата на родителите, които шамаросват децата си, когато не слушат? А знаете ли, че в някои страни по света, където боят е забранен, престъпленията са значително по-малко?

децата
Тези редове вероятно ще ви накарат да се замислите

Вероятно преобладаваща част от вас, връщайки се назад в детските си години, ще си спомни поне за един здрав пердах от майка си или пък за няколко шамара от баща си. Вероятно ще ви е трудно да определите еднозначно дали боят е нещо добро или пък лошо. Вероятно именно поради факта, че мнозина от вас са опитвали пердаха на родителите си го смятат за нещо съвсем нормално.

Факт е обаче, че светът се е променил доста от тогава и сега подходите за отглеждането на деца, са много по-различни.
Така например преди 150 години родителите в Швеция събували децата си и ги шляпали с пръчки по дупетата. Те дори имали специални ръководства, в които било отбелязано кои пръчки са подходящи за целта.

Към днешна дата обаче нещата стоят по много по-различен начин. Швеция бе сред първите страни, които се обявиха против боя по децата.
В следващите редове ще ви разкрием как са стигнали до този извод.



През 70-те години корпоративното наказание на децата е неразделна част от образованието. На никого не му минава и през ум даже, че този метод може да е грешен, с изключение на една жена.
Тя е първата, която обявява на всеослушание, че насилието срещу деца не трябва да се превръща в норма на поведение.

Дори да не познавате лично тази жена, всички сте чували за нея. Става въпрос за изключително талантливата разказвачка на истории Астрид Линдгрен. Именно тя се превръща в човека, променил образователната система и направил възможно цяло едно поколение деца да израсте без бой.

През 1978 година тя изнася реч в Германия, която бива разпространена в целия свят. В тази реч Линдгрен посочва, че децата не се раждат нито добри, нито лоши. Именно родителите са тези, които са натоварени с нелеката задача да покажат на детето какво е любовта. От тях зависи до голяма степен дали детето ще бъде любезно и отворено към околните или ще расте инатлив, жесток и самотен вълк.

Към днешна дата в Швеция боят над деца е категорично забранен със закон. Дори законът да не остава на хартия, той започва да работи. За да достигне тази идея до всяко едно семейство, правителството организира широкомащабна информационна кампания.

Днес в Швеция съществува гореща линия, на която децата, подложени на домашно насилие могат да се обадят и да потърсят помощ.
Основният принцип, на който лежи образованието на децата е уважението към самото дете, а на второ – уважението на детето към всички останали, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.