Любопитни суеверия свързани с храни и напитки

0
303

И до днес се вярва, че ако разпилеете сол, е на голямо нещастие

В следващите редове ще ви разкрием някои любопитни суеверия, свързани с храни и напитки.

суеверия
И до днес се вярва, че ако разпилеете сол, е на голямо нещастие

Истината е, че наличието на суеверия датира още от самото съществуване на човечеството. Не е изключено дори суеверията да се окажат много по-стари от човечеството. Освен това голяма част от онези суеверия, запазили се и до днес, са свързани основно с храната и напитките, които приемаме.

Ето и някои от най-любопитните суеверия, свързани с храната, които към днешна дата звучат доста абсурдно:

Чесън
Твърди се, че чесънът далеч не е само добре известна подправка за храна и средство от народната медицина, което ни предпазва от настинки. Той може да ви предпази и от лошо настроение. Освен това в древни времена се вярвало, че зеленчукът с доста ясно и силно изразен мирис, е мощна бариера срещу демони и вампири. Поради тази причина хората винаги носели по скилидка чесън в джоба си.



Сол
Друго от любопитните и леко абсурдни суеверия, е свързано със солта. И до днес се вярва, че ако разпилеете сол, е на голямо нещастие. Вероятно това суеверие води началото си от времето, в което солта е била много скъпа стока.

Яйца
Според старо еврейско поверие, ако хапнете яйце с два жълтъка, ще бъдете благословени с много деца. По-суеверните земеделски производители, живеещи в Европа пък „засаждат“ яйцата на полето. В нередки случаи те дори хвърлят яйчени черупки между редиците на културите. Те правят всичко това, защото вярват, че по този начин ще си осигурят значително по-добра реколта.

Хляб
В древни времена се вярвало, че винаги, когато се пече домашен хляб, на повърхността му трябва да бъде направен кръст. Според вярванията, той ще изгони злите сили от дома.

Лук
Според едно старо поверие, ако докато белите или режете лук, падне на пода, ще изхвърлите късмета от дома си. Поради тази причина жените много внимавали, когато вършели тази дейност. Освен това се вярвало, че обелките от лука винаги трябва да се събират в отделна торбичка. По-суеверните хора спазват това и до днес, макар да не е ясно на какво се дължи това суеверие.

Чай
Чували ли сте, че ако разбърквате чая си по посока на часовниковата стрелка, ще провокирате неприятности. Според друго поверие пък, ако добавяте в чай си захар, вместо мед, никога няма да се омъжите.

Спагети
За никого не е тайна, че спагетите представляват макаронени изделия във вид на дълга пръчка. Още от древни времена се вярвало, че те не трябва да се режат в чинията, тъй като в противен случай ще отрежете късмета и дълголетието си, пише venera.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.