Проф. Енчев: Дълбока мозъчна стимулация лекува сериозни заболявания (+видео)

0
507

Дълбока мозъчна стимулация е нов революционен метод за лечение, който успешно вече се прилага и у нас. Проф. Енчев дава подборни обяснения

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува проф. Явор Енчев.

дълбока мозъчна  стимулация
Проф. Енчев обяснява как се прилага дълбока мозъчна стимулация

Той е началник на Клиниката по неврология към Университетска болница „Света Марина“ във Варна.

Отделението по неврохирургия към УМБАЛ „Света Марина“ е най-добре оборудваното с най-модерна техника в цялата страна.

Последната новост, която екипът на проф. Енчев въвежда е дълбока мозъчна стимулация.



По този начин е затворен целият кръг от възможни патологии в тази област. Това е било заложено в стратегията и в програмата на Клиниката по неврохирургия, за да продължи да бъде водещ център в страната.

Извършването на дълбока мозъчна стимулация става посредством изключително сложна техника. Екипът на УМБАЛ „Света Марина“ е закупил техника от най-ново поколение, чиято цена възлиза на няколко милиона.

Проф. Енчев коментира, че УМБАЛ „Света Марина“ никога не е правила компромис с качеството на техниката, която се купува. Високото качество на техниката и квалифицираният персонал гарантират пълното оздравяване на пациентите.

Дълбоката мозъчна стимулация е неврологична интервенция.

Преди пациентът да бъде въведен в операционна зала, трябва да бъде подготвен. По време на подготовката му се поставя стереотактична рамка за извършване на компютърно-томографско изследване.

След като бъде направен въпросният скенер, върху ядрено-магнитният резонанс са били очертани зоните в мозъка, до които трябва да се проникне.

Пациентът се въвежда в операционна зала. Операцията протича на два етапа. При първия етап се слага локална анестезия – местна упойка. След това се въвеждат електродите в мозъка. Това става при прецизност да милиметър. Пациентът е буден. В мозъка няма рецептори за болка. Затова нищо не го боли.

Дълбока мозъчна стимулация не се прилага при тежка мозъчна атрофия. При болни в тежка депресия и при болни с тежки смущения в паметта.

Особено добри резултати дава при пациенти с Паркинсон и с Алцхаймер.

Още интересна и полезна информация дълбоката мозъчна стимулация ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.