Проф. Енчев: Дълбока мозъчна стимулация лекува сериозни заболявания (+видео)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Дълбока мозъчна стимулация е нов революционен метод за лечение, който успешно вече се прилага и у нас. Проф. Енчев дава подборни обяснения

В поредицата “Да бъдем здрави с д-р Иванов” гостува проф. Явор Енчев.

дълбока мозъчна  стимулация

Проф. Енчев обяснява как се прилага дълбока мозъчна стимулация

Той е началник на Клиниката по неврология към Университетска болница “Света Марина” във Варна.

Отделението по неврохирургия към УМБАЛ “Света Марина” е най-добре оборудваното с най-модерна техника в цялата страна.

Последната новост, която екипът на проф. Енчев въвежда е дълбока мозъчна стимулация.По този начин е затворен целият кръг от възможни патологии в тази област. Това е било заложено в стратегията и в програмата на Клиниката по неврохирургия, за да продължи да бъде водещ център в страната.

Извършването на дълбока мозъчна стимулация става посредством изключително сложна техника. Екипът на УМБАЛ “Света Марина” е закупил техника от най-ново поколение, чиято цена възлиза на няколко милиона.

Проф. Енчев коментира, че УМБАЛ “Света Марина” никога не е правила компромис с качеството на техниката, която се купува. Високото качество на техниката и квалифицираният персонал гарантират пълното оздравяване на пациентите.

Дълбоката мозъчна стимулация е неврологична интервенция.

Преди пациентът да бъде въведен в операционна зала, трябва да бъде подготвен. По време на подготовката му се поставя стереотактична рамка за извършване на компютърно-томографско изследване.

След като бъде направен въпросният скенер, върху ядрено-магнитният резонанс са били очертани зоните в мозъка, до които трябва да се проникне.

Пациентът се въвежда в операционна зала. Операцията протича на два етапа. При първия етап се слага локална анестезия – местна упойка. След това се въвеждат електродите в мозъка. Това става при прецизност да милиметър. Пациентът е буден. В мозъка няма рецептори за болка. Затова нищо не го боли.

Дълбока мозъчна стимулация не се прилага при тежка мозъчна атрофия. При болни в тежка депресия и при болни с тежки смущения в паметта.

Особено добри резултати дава при пациенти с Паркинсон и с Алцхаймер.

Още интересна и полезна информация дълбоката мозъчна стимулация ще научите от видеото долу.

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар