Магията на Еньовден – възползвайте се от нея

0
532

Еньовден е важен ден от обредността на българите, както и изключително значим християнски празник

На 24 юни честваме два празника. Според религията, на този ден е роден Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

Според народните вярвания и обичаи, на този ден Слънцето се застоява най-дълго време над Земята, защото е достигнало своя пик, след което започва да се връща обратно към зимата.

Не случайно на 24 юни денят е най-дълъг, а след Еньовден дните започват да стават все по-кратки за сметка на нощите.

Еньовден
Еньовден и неговата магия

Раждането на Свети Йоан Кръстител е свързано с духовно чудо. След като неговите родители дълги години не могли да имат дете, а непрестанно се молели, вестоносецът Свети арх. Гавраил се явил на бащата на Свети Йоан и му донесъл щастливата новина, че е настъпил този толкова чакан момент и скоро с неговата жена ще станат родители.Знаем, че Свети Йоан е наречен Кръстител, понеже той кръстил в река Йордан младия Иисус Христос  на 6 януари. Празникът е известен като Богоявление.

Свети Йоан е  наречен още Предтеча, понеже той е вървял преди Христос, за да подготвя хората за Онзи, който идва, за да промени света – Сина Божий.

Целият живот на Свети Йоан Кръстител е изпълнен в служене на Господ и в търсене на безкрайната мъдрост. Борейки се за висок морал, Свети Йоан Предтеча става жертва на предателство, защото критикувал грешното поведение на Иродиада. Тя подучила своята дъщеря да пожелае като дар главата на Свети Йоан и владетелят нямало как да откаже.

Имен ден имат хората с имената Еньо и Енчо, а също така Биляна, Ивет, Ивета, Денислава, Денислав, Деница, Деяна, Деян, Янка, Янко,  Янчо, Янаки, Яни, Янислав, Яна, Янина, Янко, Яница, Янка.

Дори и да нямате именник у дома, пак вървете на църква, за да си запалите свещички за здраве и да се поклоните пред иконата на Свети Йоан Предтеча.

Езическият култ към Слънцето има своите прояви и днес. Древните хора вярвали, че Слънцето лекува, то дава светлина, топлина и живот.

Вярва се, че в най-късата нощ в годината се случват чудеса. Болните хора могат да оздравеят само ако се поръсят с утринната роса. Затова не пропускайте възможността утре сутринта да станете по-рано и тръгвайки към работа да минете поне през близкия парк или тревна площ и да се докоснете до еньовската роса.

Още по-добре ще бъде ако разполагате с време да излезете някъде сред чистата природа. Там да посрещнете изгрева и с чистата роса да се наръсите за здраве.

Билките, които са набрани на Еньовден са най-лековити. Не случайно знахарите и билкарите тръгват на този ден сред природата, за да наберат различни лековити треви.

После ги изсушават и прибират, за да гонят с тях различните болести.

Правят се венци от лековити треви и билки, за да бягат болестите. Тези венци стоят цяла година в дома, дори и след като растенията изсъхнат до следващия Еньовден. После старият венец се изхвърля в течаща вода, а на негово място се поставя нов.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.