Тайните на турското кафе (II част)

0
519

Соленото кафе за младоженеца било ясен знак

 

турското кафе
Соленото кафе за младоженеца било ясен знак

В първата част на този материал ви запознахме с някои от тайните на турското кафе.

В следващите редове ще ви разкрием и останалите тайни на тази ароматна напитка, която има доста интересна история.

Ето ги и тях:

Турското кафе единствено се сервира с утайката от кафените зърна
Ролята на утайката, която остава в малката чаша турско кафе, има специална роля – тя се използва за предсказване на бъдещето. След като кафето бъде изпито, чашката трябва да се покрие с чинийката и да се обърне наопаки. Така утайката от кафените зърна образува форми, по които се гадае бъдещето.



Очертанията, които са се получили се тълкуват едва, след като чашката изстине. В Турция има редица приложения за смартфони, на които може да се изпрати снимка от утайката, а истински предсказатели да ви предскажат бъдещето, водейки се по фигурките, образували се в чашата.

На младоженеца се сервира солено кафе
Ароматната напитка е в центъра и на друга турска традиция. Когато младоженецът идва със семейството си да иска ръката на булката от баща й, му бива поднесено солено турско кафе. Според традицията, ако момичето не желае да се ожени за младежа, то слагало в турското кафе много сол. Това бил ясен знак, че отказва предложението.

С времето обаче предварително уговорените бракове намалели с бързи темпове и традицията се променила. Към днешна дата е задължително младоженецът да изпие солено кафе, когато иска невестата си.

Турското кафе се сервира с локум
Според друга стара традиция, домакинът трябва учтиво да разбере дали гостът е бил удовлетворен. Това се случвало като заедно с кафето се сервирал и локум. Ако гостът е останал доволен от домакина, той изяждал локума. Към днешна дата обаче тази традиция е поизбледняла и кафето може да се сервира и с други сладки изкушения.

Турското кафе е защитено от Юнеско
През 2013 г. традиционното турско кафе бе включено в списъка с нематериално културно наследство на човечеството. То е уникално с интересната си система на приготвяне и запарване.

Кафето е силен антиоксидант
Оказва се, че от турското кафе могат да бъдат извлечени редица ползи за здравето. То не само балансира нивото на холестерола в кръвта, а намалява значително риска от появата на онкологични заболявания. Освен това ароматната напитка е отличен лек при главоболие. Неслучайно в някои болкоуспокояващи се съдържа кофеин, пише retro.bg.

Преобладаващата част от традициите, свързани с турското кафе се спазват и до наши дни, при все, че някои от тях са леко променени.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.