Ето защо трябва да обърнете внимание на цвета на ушната кал! Не е за подценяване

0
427

Този показател е от огромна важност

 

ушната кал
Този показател е от огромна важност

Едва ли някога сте предполагали колко важен показател е цветът на ушната кал.

На практика мнозина приемат ушната кал като нещо нормално и обикновено, но в действителност тя е изключително важен показател за здравословното ви състояние.

Разбира се хигиената започва с миенето на зъбите по няколко пъти на ден, вземане на душ, както и почистване на ушите от ушната кал. При все, че някои специалисти твърдят, че ушите се самопочистват, то други са категорични, че те трябва да се чистят редовно.

Може би сте наясно с това, че ушната кал има защитна функция и освен това може да покаже в какво състояние е здравето ви. Ушната кал не само предпазва кожата на ушите, а и овлажнява ушния канал. Това на свой ред предотвратява появата на сухота и сърбеж в ушите.



Освен това в нея се съдържат специални вещества, които се борят с инфекциите.
Добре би било да обърнете сериозно внимание на цвета на ушната кал, след като почистите ухото.

Обърнете сериозно внимание на този показател

Ето какво издава той:

Сив оттенък
Ако ушната кал е придобила този оттенък, но в същото време нямате никакви симптоми на каквото и да е заболяване, то определено няма място за притеснение. По всяка вероятност в ухото ви просто се е насъбрал повече прах. Това важи с особена сила за хората, които живеят в големите градове, имайки предвид силно замърсения въздух.

Следи от кръв
Ако забележите по тампона на клечката за уши, че ушната кал е със следи от кръв, това може да е знак, че тъпанчето ви, е перфорирано. Това означава, че ушите ви, са по-податливи на различни видове инфекции. Разбира се слухът ви също може да пострада доста сериозно, затова консултацията със специалист в тези случаи, е задължителна.

Черен цвят
Ако ушната кал е с черен цвят, а ушите ви сърбят все повече и повече с всеки изминал ден, то задължително трябва да посетите специалист. Това е ясен сигнал, че имате гъбична инфекция.

Кафяв цвят
Кафявата ушна кал издава, че тялото ви, е било подложено на доста сериозен стрес. Осигурете си спокойствие в продължение на поне няколко дни и вижте дали цветът се е променил.

Бял цвят
Това е знак, че организмът ви страда от липса на витамини, особено на мед и желязо. Препоръчително е в такъв случай към ежедневното меню да добавите бобови растения и овесени ядки, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.