Това е причината, поради която миенето на суровото месо преди готвене, НЕ е добра идея (I част)

0
400

Едва ли искате да си причините нещо подобно

 

месо
Едва ли искате да си причините нещо подобно

Вероятно многократно сте чували съвет от редица известни готвачи, гласящ да не миете суровото месо.

Тук е моментът да споменем, че домакините, които пренебрегват този съвет, мислейки, че е по-добре да измият месото, допускат огромна грешка.

Колкото и нелогично да ви се струва, миенето на суровото месо преди готвене, го прави в пъти по-опасно. Именно поради тази причина редица специалисти и кулинари предупреждават да не се допуска тази грешка.

Мнозина се мислят, че най-логично е връщайки се от пазара да измият месото под течаща вода, за да се избавят от бактериите, натрупали се по повърхността му. Е, да, ама не!
Тази проста хигиенна процедура вероятно ви се струва също толкова логична, колкото и миенето на ръцете, преди хранене.



Няма никакво съмнение, че не знаем къде и по какъв начин е съхранявано суровото месо, както и какви гадини са го лазили. Въпреки всичко това се оказва, че миенето му, НЕ е добра идея.

Специалистите посочват, че измиването на суровото месо не само, че не помага да се избавите от всички възможни бактерии по повърхността му, а дори напротив – разпространява ги из цялата кухня.

В никакъв случай не правете тази грешка

В следващите редове ще ви разкрием защо купеното месо не трябва да се мие щателно, преди да го сложите да се готви.
Вероятно и вие сте от домакините, които старателно измиват плодовете, зеленчуците и яйцата, преди консумация. Въпреки това експертите единодушно твърдят, че каквото и месо да купите, то не трябва да се мие преди готвене.

Напразен е опитът ви да отмиете вредните бактерии от повърхността му. Освен това, не само, че не постигате този резултат, а дори си отваряте още по-голяма беля.
Вероятно сте си представили гледката как всички тези бактерии, заедно с водните молекули, влизат направо в устата ви, попадат върху кожата ви, мивката, дрехите, както и върху останалите продукти наоколо.

Няма никакъв смисъл да го миете като се има предвид, че след това ще премине през топлинна обработка. Излишно е да споменаваме, че топлината ще унищожи всички бактерии. За съжаление обаче бактериите, които са се заселили върху кухненските прибори, докато сте се опитвали да измиете месото, ще останат живи.

Освен това, те ще са толкова гъсто населени, че ще ви е нужно много повече от едно старателно почистване, за да ги унищожите. Имайте предвид, че именно замърсените кухненски прибори могат да станат източник на сериозно хранително натравяне, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.