Точно преди 25 години футболът за България се промени завинаги! (ВИДЕО)

0
519

На този ден България промени своята футболна история. И после всичко стана като от приказка за всички българи…

На днешната дата футболният отбор на България записа първата си победа на Световно първенство. На 26 юни 1994 г. „лъвовете“ прекратиха 32-годишно чакане.

България - Гърция 1994
Радостта на Лечков при третия гол за България срещу Гърция

Първото участие на националния ни отбор на Световни финали е през 1962 г. в Чили. Оттогава чак до 1994 г. всички чакахме да победим на такъв форум и това се случи в САЩ.

На американска земя България срази Гърция с 4:0. Христо Стоичков постави началото на празненствата с два гола от две дузпи.. Впоследствие Йордан Лечков и резервата Даниел Боримиров оформиха разгрома за гърците.

Продължението мислим, че е известно на всички българи. Отборът ни достигна чак до полуфиналите на турнира. Побеждавайки още Аржентина, Мексико (след дузпи) и световния тогава шампион Германия.



Момчетата ни се поздравиха с бронзовите медали, финиширайки на четвъртото място. Това остава и досега най-голямото постижение на българския футбол.

„Отидохме за една победа, а спечелихме бронза. Играхме много освободено и това е една от причините да стигнем толкова далеч.“ – споделя настоящият президент на БФС Борислав Михайлов, който беше вратарят на онова славно поколение.

Днес, 25 години по-късно, все още си спомняме с носталгия за онова американско лято. Предвид настоящите изяви на България във футбола, никой дори не се надява да види скоро подобен подвиг.

Малко утешение е този спомен от САЩ 94, който винаги ще ни напомня, че и ние някога сме били сила във футбола. Да не забравяме, че веднага след това отборът ни се класира и за Европейското в Англия, което се случи за първи път в историята.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.