Така можете да си съхраните пресен копър за зимата, без да го замразявате

0
1706

Той е изключително полезно растение

 

копър
Той е изключително полезно растение

Пресният копър е не само изключително ароматна подправка, а и е много полезен за облекчаването на редица здравословни проблеми.

Така например пресният копър може да облекчи значително състоянието на хипертония, безсъние, метеоризъм, цистит, гастрит, както и на различни бъбречни заболявания.

Освен това той може значително да подобри метаболизма ви, както и да ви помогне да се справите с главоболието или да подобри апетита ви.
Копърът е сред най-обичаните подправки не само заради аромата му, а и заради многото полезни качества.

В следващите редове ще ви разкрием как можете да съхраните пресен копър целогодишно, без да се налага да го замразявате. С финия метод, който ще можете да съхраните пресен копър в продължение на поне няколко месеца.



Първото, което трябва да направите, е да поставите копъра върху вестник или хартия на сянка, за да се засуши леко. Не го мийте, защото не трябва да се мокри. След това изплакнете кутиите или бурканите, в които ще го съхранявате и ги подсушете много добре. Можете да направите това предварително, за да сте сигурни, че са изсъхнали, докато дойде време да оправяте копъра.

Копърът е изключително полезен

Когато копърът е леко поувехнал, го нагънете на няколко пъти (толкова, че стеблото да може да се побере в буркана). Постъпете така с всяко стръкче, докато бурканът се запълни. След това поставете капачката и приберете буркана в хладилника.

По този начин ще можете да съхраните копъра в продължение на поне 2-3 месеца. Когато имате нужда от пресен копър, ще трябва само да отворите буркана и да си вземете нужното количество. Добавете го към вкусното ястие, което готвите или към салатата, която сте направили.

Много домакини съхраняват копъра и магданоза като го нарязват на ситно, след което го редят в буркани като редуват ред копър (магданоз) с ред сол. Този метод обаче не е много добър, тъй като както всички знаете, солта извлича водата. Това означава, че в крайна сметка ще имате копър в доста неугледен вид, а и не сме сигурни, че по този начин ще запазите качествата му.

Ако пък държите да го приберете във фризера, за да го замразите за зимата, то трябва да обърнете внимание на един много важен момент. От изключителна важност е съдът, в който ще съхранявате копъра. Най-добрият вариант е да го разпределите във формички за лед и след като замръзне, да го прехвърлите в плик. По този начин няма да ви се налага да размразявате цялото количество, за да си вземете толкова, колкото ви е нужно, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.