Внимание! Тези причини за инсулт често биват пренебрегвани

0
644

Не ги подценявайте

 

инсулт
Не ги подценявайте

В този материал ще ви запознаем с някои от причините за инсулт, които за съжаление хората често пренебрегват.

Всеки е наясно с факта, че инсултът представлява прекъсване на кръвоснабдяването в част от мозъка. По този начин мозъчните клетки биват лишени от кислород, което води до гибелта им.
За съжаление инсултът е изключително коварен и може да се превърне в причина за загуба на речта, на паметта и дори на движенията.

Много са факторите, които могат да провокират появата на инсулт, а най-големият проблем е, че мнозина дори не предполагат за тях. Здравни експерти си направиха труда да съставят списък с малко известни причини, които биха могли да повишат значително риска от появата на инсулт.

Ето ги и тях:



Претоварване
Непрекъснатото претоварване често бива подценявано, но истината е, че то може да повлияе изключително неблагоприятно на състоянието на централната нервна система. Изследователите сочат, че липсата на почивка изчерпва до краен предел нервната система, а това води до значително намаляване на защитния й потенциал. Ако работите повече от 55 часа седмично, съществува сериозен риск да попаднете под ударите на този сериозен здравословен проблем.

Грижете се добре за здравето си

ШумРедица изследвания сочат, че хората, които са принудени да търпят постоянен шум от околната среда или на работното място, са много по-склонни към инсулти. Това означава, че ако живеете в близост до летище, централен път или работите на шумно място, рискът от появата на този здравословен проблем, е доста висок.

Диетични газирани напитки
Резултатите от проведено мащабно проучване, в което са били обхванати повече от 80 хиляди жени сочат, че консумацията на диетични напитки без захар увеличава сериозно опасността от появата на инсулт. Същото важи и за инфаркт (сърдечен удар). Учените посочват, че приемът на тези напитки увеличава риска с цели 30%.
В допълнение изследванията показват, че обикновените газирани напитки нарушават значително паметта и също водят до атрофия на мозъка.

Грип
Учените са категорични, че в немалка част от случаите на инсулт, той е бил предшестван от грип. Сред хората, които са били с грип, рискът от брейнсторминг в рамките на 15 дни след заболяването, се увеличава с 40%.

Алкохол
Злоупотребата с алкохол също е сред рисковите фактори, предразполагащи към инсулт, характеризиращ се с кръвоизлив в мозъка, а не чрез запушване на кръвоносен съд. Консумацията на алкохол може да доведе до тежки форми на инсулт дори и при хора в ранна възраст.

Кървящи венци
Връзката между кървящите венци и повишения риск от появата на инсулт, е установена в редица проучвания, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.