Ще ви настръхнат косите от тези разкрития за мухъла по храната

0
345

Със сигурност не бихте искали да си създадете сериозни здравословни проблеми

Със сигурност и на вас ви се е случвало храната, която е останала по-дълго време да бъде покрита с мухъл.

храната
Със сигурност не бихте искали да си създадете сериозни здравословни проблеми

В следващите редове ще ви разкрием множеството опасности, които носи мухълът, осеял храната.

Ако досега не сте си задавали въпроса какво всъщност представлява мухълът по храната, то е редно да ви отговорим, че това са микроскопични гъбички. Ако ги разгледате под микроскоп ще установите, че те могат да проникнат изключително лесно във всеки един продукт. Това означава, че дори на пръв поглед положението да не ви изглежда толкова сериозно, никога не можете да сте сигурни точно колко дълбоко е проникнал мухълът в храната ви.

Според някои специалисти, ако например предварително нарязан хляб започне да мухлясва, то на мухъла ще му е сравнително по-трудно да се разпространи. Това обаче далеч не бива да ви успокоява, тъй като този факт в никакъв случай не ви гарантира безопасност. Поради тази причина най-добре би било да изхвърлите храната, която е била покосена от мухъл, дори и той да е съвсем малко.



Някои видове мухъл (или гъбички) като например горгонзолата, са годни за консумация и със сигурност няма да ви създадат проблем. За съжаление обаче далеч не може да се каже същото за плесенясалия хляб, тъй като това не е най-добрият източник на допълнителни фибри.

Ако все пак си позволите да консумирате плесенясала храна, трябва да сте наясно, че можете да си създадете сериозни алергични проблеми, както и дихателни проблеми. Те могат да се появят и само в резултат на помирисване на мухъла. В този ред на мисли специалистите съветват да не си позволявате подобна екстра.

Специалистите от Министерството на земеделието и храните в САЩ препоръчват храната, която вече е мухлясала да бъде изхвърлена, без каквото и да било съжаление. Най-добре би било това да става в затворен контейнер за отпадъци.

Добре е да сте наясно, че някои видове плесени отделят отровни вещества, наречени микотоксини. Те растат главно върху ядки и зърна, но могат да бъдат открити и в други храни. Видовете мухъл на практика са толкова много, че дори учените не са успели да открият всички до момента.

От организацията за прехрана и земеделие към ООН алармират, че около 25% от световните култури, са инфектирани с микотоксини. Най-опасният от тях е афлотоксинът.
Той представлява отрова, която причинява онкологични заболявания. Афлотоксините се изолират от някои видове гъбички, които живеят върху или вътре в храната. Най-често живеят в зърната на фъстъците, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.