Цял живот миете неправилно косата си! Ето как се прави правилно! (I част)

0
251

Ако косата ви е мазна, не трябва да чакате 3-4 дни до следващото миене

 

косата
Ако косата ви е мазна, не трябва да чакате 3-4 дни до следващото миене

Голяма част от дамите мият неправилно косата си, а след това се чудят защо изглежда толкова зле.

Ако и вие попадате в тази група, е добре да се запознаете с правилата, по които трябва да я миете.

При все, че процедурата по миенето й изглежда елементарна, мнозина от вас не правят това, както трябва. Ето защо специалист издава правилния алгоритъм за измиването на косата и разкрива какви са тънкостите.

Вероятно и вие сте си задавали въпроси от рода: Колко шампоан да сложа?, Колко често да мия косата си?, Вреди ли й честото миене? и др.



Ето какви съвети дава известен трихолог по тези и още въпроси:

Мийте я редовно
Това, на което трябва да наблегнете при миенето, е скалпът, тъй като именно там се натрупват замърсяванията. Мазната секреция, прахът и мръсотията, създават отлична среда за разпространението на бактерии. Това на свой ред я задушава и й пречи да получи нужните й полезни вещества. Всичко това не само нарушава нормалното функциониране на скалпа, а и забавя растежа на косата.

Вземете под внимание вида на косата си и качеството на водата

Шампоаните
Шампоаните, на които е посочено, че са за ежедневна употреба, са възможно най-неутралните, деликатни, хипоалергенни и неагресивни.

Честота на измиване
Честотата на измиване на косата с шампоан, трябва да бъде съобразена с индивидуалните й нужди. Трябва да вземете под внимание вида й и качеството на водата, с която я миете. Дамите, които имат мазна коса, не трябва да чакат 3-4 дни, докато я измият, защото обилната мастна секреция ще доведе до различни възпаления.

Правилно нанасяне на шампоана
Количеството шампоан, което ви е необходимо се съобразява основно с дължината на косата. В никакъв случай не трябва да го изливате директно върху главата, тъй като по този начин ще ви е трудно да регулирате количеството, а и концентрираният продукт ще покрие само малка част от цялата площ. Затова специалистите трихолози съветват първо да го разпените в дланите си и едва след това да го нанесете на главата.

Правилен алгоритъм за измиване на косата
Специалистите съветват преди да започнете да миете косата си, да я разделите на сектори. Трябва да я измиете от ухо до ухо по т.нар. условни линии и едва след това да пристъпите към миенето на задната част на главата. Миенето трябва да се извършва с леки масажни движения с върха на пръстите. В никакъв случай не правете това с ноктите, за да не надраскате скалпа. Масажът е изключително полезен за корените на косата, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.