Доц. Михайлова дава полезни съвети за подсилване на имунната система

0
870

Доц. Снежина Михайлова гостува в предаването Пулс на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева говорят за имунната система

Доц. Михайлова говори за имунната система

Доц. Михайлова е имунолог в Клиниката по имунология при Александровска болница.

Имунната система играе изключително важна роля в човешкия организъм. Ние я свързваме с нейната активност при бактерии и вируси. Но тя се бори против туморите в човешкото тяло.

Свързана е тясно с процесите на стареене.
Ако имунната ви система е прекалено изтощена да се бори с вируси, инфекции и тумори, това ще доведе до ускоряване процесите на стареене.

Вирусните инфекции са в пъти повече от бактериалните, уточнява доц. Михайлова. В детска възраст инфекциите на горните дихателни пътища в около 90% се причиняват от вируси и едва 10% от бактерии.



През последните години медицината обръща специално внимание на т.нар. латентни вируси, които живеят в нас. Имунната ви система е натоварена да се бори и с тях.

Един човек може да се притесни и да се запита дали неговата имунна система е добре ако започне да боледува често. Например повече от 3 пъти годишно. Иначе повод за притеснение няма.

Малките деца е възможно да боледуват по-често. Това е нормално, когато са заобиколени от други деца в детската градина или в началните класове в училище. През този период тяхната имунна система се формира и се развива. Затова е нормално и по-честото боледуване. Важно е обаче след такова боледуване да няма усложнения. Ако няма усложнения децата развиват своя имунитет. Ако се появят, трябва да се търсят начини за подсилване на имунната система.

Различните видове шарки са особено характерен представител на подобни инфекциозни заболявания. Колкото по-рано едно дете премине през тях, толкова по-лесно и по-бързо ще се възстанови. Но ако възрастен човек се зарази с шарка, тогава възстановяването протича бавно и трудно. Може да останат и друго последствия.

С напредване на възрастта и имунната система губи от своята сила както всички останали процеси в организма.

Заради изтощаването на имунната система, образуването на антитела след поставяне на ваксина става доста по-трудно отколкото при младите организми.

Подсилване на имунната ви система може да се извършва чрез различни хранителни добавки. Те могат да бъдат от растителен, животински или бактериален произход.

Класическите имуностимулатори са алое вера, ехинация, черен бъз, арония, червено цвекло.

Нестандартните са получени от обвивките на различни екзотични растения и дрожди.

По отношение на бактериалните имуностимулатори доц. Михайлова цитира на първо място пробиотиците. Витамин С, витамин D, цинк, магнезий, селен.

Още изключително полезни факти ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.