Роди се бебе с втора глава на корема

0
329

Хирурзи спасиха бебе от сиамския му близнак, чиято глава растеше от корема на детето

Бебе с втора глава на корема, бе разделено от паразитния сиамски близнак, след уникална операция, продължила час и половина, съобщава Daily News. Индийските хирурзи са направили възможен живота на малкото момиченце, родено с изключително рядка патология и в момента то бързо се възстановява.

бебе
Роди се бебе с втора глава на корема

22-годишната индийка Амлеки знае, че чака близнаци, обаче на 13 май тази година в малко индийско градче тя ражда дъщеричка със странна аномалия. Нейното бебе е с втора глава на корема, част от недоразвития сиамски близнак.

Още същия ден новороденото е прието в болницата на град Джайпур, щат Раджастан. Лекарите не успяват веднага да започнат операция по разделянето на паразитния сиамски близнак, защото детето развива жълтеница.

Едва на 26 май състоянието на бебето позволява лекарският екип да започне операцията и след 90 минути упорита работа, момиченцето е освободено от паразитната втора глава.Хирурзите Четан Шарма и Авниш Барадвадж имат обяснение за странната аномалия. „Случва се в ранните етапи на ембрионалното развитие, единият зародиш да се развива по-бързо и за сметка на другия, а след това недоразвитото тяло на този близнак става част от вече оформения плод.“

В зависимост от ситуацията, сиамските близнаци е възможно да бъдат разделени чрез хирургическа намеса. За щастие всичко досега преминава нормално. Остава само още една операция, след която малката пациентка ще бъде едно наистина здраво бебе без медицински отклонения.

29-годишният баща на малко бебе Рамджилал Баирва дава израз на своето щастие и  не се уморява да благодари на хирурзите. Той  очаква с нетърпение времето, когато дъщеря му ще бъде изписана от болницата.

Сред затворените общности в Индия, както и в други страни с по-особени етно – културни и социални взаимоотношения, съществува голям риск от патологични отклонения и наследствени заболявания.

Трябва да се отбележи, че хирурзите успяват все по-добре да се справят в подобни сложни ситуации с бебета – сиамски близнаци и успяват благополучно да ги разделят.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.