Ето защо този бульон придоби огромна известност

0
286

Костният бульон е изключително мощен стимулатор за организма

Неслучайно този вид бульон придоби огромна известност в световен мащаб.

бульон
Костният бульон е изключително мощен стимулатор за организма

Вероятно се чудите за кой точно бульон става въпрос. Истината е, че иде реч за добре познатия ви костен бульон. Със сигурност сте чували за него, но едва ли сте обръщали сериозно внимание на полезните му свойства.

Самото име на костния бульон подсказва, че той се получава от останалите кости, които се смесват с други продукти.
Костите, заедно с парчетата месо и мазнини по тях се варят, за да бъде извлечени хранителните вещества от т.нар. костен мозък.

Истината е, че костният бульон е изключително мощен стимулатор за организма. Той не само подсилва неколкократно имунитета, бори се срещу алергии и различни хранителни непоносимости, а и предотвратява синдрома на раздразненото черво.



Освен това той е мощно метаболитно гориво за клетките в тънките черва. Той подобрява значително метаболизма и се явява като защитна стена на лигавицата на червата. Чудесен източник е на колаген – белтък, съдържащ се в хрущялите, костния мозък, сухожилията и кокалите.

Тук е мястото да се отбележи, че за да получите качествен костен бульон и да извлечете максимална полза от него, трябва да сварите кокали от животно, което не е отглеждано с хормони и антибиотици.

За да си приготвите питателния и изключително полезен костен бульон, е нужно да поставите кокалите в голяма тенджера. След като ги долеете с вода, така че да ги покрие, трябва да добавите и две супени лъжици ябълков оцет.

Ако се чудите за какво е нужен ябълковият оцет, то трябва да знаете, че той е онази съставка, благодарение на която ще улесните извличането на хранителни вещества от костите.
Другото задължително изискване, което трябва да спазите при приготвянето му, за да е полезен, е да го варите в продължение на шест часа.

Варенето задължително трябва да става на бавен огън. На практика 6 часа е минималното време за приготвянето на полезен костен бульон. Често пъти отстранявайте пяната, която се появява отгоре, докато варите костите.

Добавете и зеленчуци към костите. Така ще извлечете полза и от тях. Можете да добавите лук, моркови, чесън и др.
След като вече сте сварили бульона, е време да го прецедите и да го налеете в буркани. Тях трябва задължително да съхранявате в хладилник.

Когато ви е нужен, просто извадете бульона, изсипете в подходящ съд, сгрейте го и се насладете на вкуса и полезните му качества. Със сигурност няма да съжалявате, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.