Ето за какво още можете да използвате дафинов лист, освен в кулинарията (I част)

0
347

Тази подправка може да бъде използвана и за редица медицински цели

Добре познатият на всички дафинов лист, е изключително богат на хранителни вещества.

дафинов лист
Тази подправка може да бъде използвана и за редица медицински цели

В продължение на хилядолетия дафиновият лист е неизменна част не само от кулинарията, а и от медицинската култура.

В много страни познатият дафинов лист бива смилан на прах, за да може да се добавя към различни супи и ястия. Той се добавя дори и към яйца. Най-често обаче тази подправка се използва на цели листа, които се добавят към гозбите.

Дафиновият лист се използва като ароматизатор за някои италиански ястия. След приготвянето на ястието, той задължително се премахва. Обикновено малцина са тези, които биха консумирали цяло листо дафинов лист.



Факт е, че тази подправка няма широка гама на кулинарни приложения, въпреки че екстрактът й може да бъде използван за редица медицински цели.
Безспорно дафиновият лист е един от най-силните антисептици. Той успокоява нервната система, лекува стомашни проблеми и висока температура.

Ако пък смесите маслото от дафинов лист с малко вода, можете да го използвате за инхалации и прочистване на белите дробове. Приготвен като чай пък помага на храносмилателната система.

Освен това тази подправка може да бъде използвана за лечение на болки в ставите и краката, стомашни проблеми, за заздравяване на косата, както и за лечение на дихателни проблеми.
Една от впечатляващите ползи, които можете да извлечете от дафиновия лист е, че можете да го използвате за детоксикация на организма.

Тези листа ускоряват заздравяването на раните, забавят процеса на стареене, нормализират нивата на кръвната захар при хората с диабет, предпазват организма от бактериални инфекции, облекчават респираторните проблеми, намаляват възпалителните процеси, подобряват здравето на сърцето, оптимизират храносмилателния процес и свеждат до минимум риска от появата на някои видове рак.

След всички изброени дотук ползи от дафиновия лист, вероятно си давате сметка колко е важно да го добавяте редовно към храната си.
Както вече споменахме добре познатият дафинов лист има мощен ефект върху стомашно-чревната система. Освен това той действа като диуретик, стимулирайки отделянето на урина и намалява токсичността на организма.

Органичните съединения на дафиновия лист имат благоприятно действие при разстроен стомах. Благодарение на тази подправка можете да облекчите значително синдрома на раздразнените черва. Някои от по-сложните протеини в диетите се оказват трудносмилаеми за организма. Уникалните ензими на тази подправка обаче улесняват значително този процес. Те правят храносмилането значително по-ефективно и улесняват приема на хранителните вещества от организма, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.