В 21 век милиони по света ще отбележат езическия Хелоуин

0
472

Тази вечер е Хелоуин, който мнозина ще отбележат по цял свят!

Макар да живеем в 21 век, все още почитаме празници, подплатени изцяло от езичеството, какъвто е Хелоуин. Нещо, което поражда много въпроси около същността на християнската вяра на човека.

Всичко започва от времето на келтите, които са вярвали, че годината завършва на 31 октомври. Смятали са, че в края на годината мъртвите излизат под формата на зомбита, за да търсят души.

Оттам произлизат и маските, с които е прието да се кичат хората днес. Те трябва да са винаги страшни, но вече това не се спазва особено много. Започва от англоговорящите страни, но навлиза постепенно по цял свят.

Хелоуин
Днес никой не осъзнава същността на Хелоуин

Целият ритуал е езически, като през годините е имало опити Хелоуин да бъде християнизиран. През 9 век папата го обединява с Вси Светии, надявайки се така да изкорени езичеството от този ден.



Уви, не се получава. Днес Хелоуин и Вси Светии за мнозина означават едно и също, макар да са напълно различни.

Към днешна дата Хелоуин е просто средство за печалба на големите компании. Лошото обаче е, че се възпитават деца в езически традиции, което изглежда нелепо в 21 век.

В България този празник (същността му не е празнична, но малцина го знаят) започва да се почита особено силно след 2000 г. Дори в училищата и детските градини се отбелязва, което дразни родните патриоти.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.