Това са уредите, хабящи най-много ток. Можете ли да се лишите от тях? (I част)

0
433

Научете се да преценявате правилно кога и кой електроуред да използвате

В този материал ще ви разкрием кои са онези уреди в дома ви, които хабят най-много ток.

ток
Научете се да преценявате правилно кога и кой електроуред да използвате

Може би е излишно да споменаваме, че ако искате да намалите разходите си, трябва да направите всичко по силите си да спестите електроенергия. Потреблението на ток във всеки дом зависи от няколко основни фактора. Сред тях са мощността на даденото електрическо устройство; времето, в което работи и класът на енергоспестяване.

Специалистите посочват, че най-икономични са електроуредите от клас А и А+. в следващите редове ще ви разкрием кои уреди хабят най-голямо количество ток и съответно карат сметката да набъбва. А вие се замислете дали можете да намалите значително потреблението им.

Ето и уредите, които харчат най-много ток:



Климатик
В съвременното общество преобладаваща част от хората са избрали да се топлят и охлаждат с климатик. В същото време обаче е добре да сте наясно, че той е един от уредите, „гълтащ“ най-много електроенергия в дома ви. Разбира се консумацията на ток от този уред зависи до голяма степен от температурната разлика между стаята и тази навън.

Освен, че е добре помещението да е добре уплътнено, за да не отиват парите ви на вятъра, трябва да поддържате чист и филтъра на климатика. Имайте предвид, че вентилаторът също може да ви помогне в жегите, при това консумира сравнително по-малко ток от климатика.

Печка
Преди да включите електрическата печка се уверете, че вратите и прозорците в дадената стая, са добре затворени. В противен случай ще изгубите голяма част от топлината, а в същото време на вас няма да ви е никак топло. Освен това не само е рисковано, а и не е оправдано да оставяте печката да работи през нощта. Вие вече сте си легнали под топлото одеяло и едва ли ще ви е толкова студено. Освен това е всеизвестен фактът, че се спи по-добре в по-хладно помещение.

Пералня
Със сигурност едва ли съвременните домакини биха могли да си представят живота без нея. Разбира се всяка домакиня определя сама колко често да я използва – едни я пускат ежедневно, а други по няколко пъти в седмицата. Факт е, че пералнята използва ток не само за затоплянето на водата, а и за завъртането на барабана. В случай, че има и функция сушене, то разходът на електроенергия, е още по-голям.

В този ред на мисли е добре да залагате на избора на режим, който не изисква пране с много гореща вода. Другият начин да спестите от сметката си за електроенергия е да не въртите пералнята полупразна, а да изчакате да се съберат достатъчно дрехи за една пералня, пише jenata.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.