Ето кои храни можете да консумирате спокойно дори и след изтичането на срока им на годност

0
276

Можете да сте спокойни, защото няма да навредят на здравето ви

Вероятно мнозина от вас, пазарувайки различни храни от магазина, първо поглеждат срока им на годност.

храни
Можете да сте спокойни, защото няма да навредят на здравето ви

Всеки е наясно с факта, че когато изтече срокът на годност, тези храни вече не са годни за употреба.

Специалистите посочват, че в такива случаи храните не само губят хранителната си стойност и променят вкуса, мириса и цвета си, а може и да са опасни за здравето. Обикновено когато хората се съмняват, че някоя храна е с изтекъл срок на годност, я хвърлят на боклука.

В същото време обаче някои храни могат да се консумират дори и след изтичането на срока на годност, без това да поражда опасност за здравето. Предлагаме ви да се запознаете кои са те.



Чипс
При все, че вече е изгубил някои от хранителните си качества, няма да си навредите, ако го хапнете и след изтичането на срока му на годност. За целта обаче, е нужно да го подгреете за кратко във фурната, за да възстановите вкуса му. Същото правило важи и за бисквитите.

Зърнени култури
При все, че зърнените култури могат да изгубят част от аромата и вкуса си след изтичането на срока им на годност, специалистите твърдят, че можете да ти консумирате до шест месеца след това. Достатъчно е просто да са плътно затворени. Същото важи и за паста, ядки и др. ако ги съхранявате, без да сте отваряли опаковката им, могат да издържат дълго време. След отварянето им, пак можете да ги съхраните, но само в добре затворени контейнери.

Шоколад
Със сигурност любителите на това сладко изкушение ще се зарадват, че могат да си го хапнат, дори и след изтичането на срока му на годност, ако имат запаси вкъщи. При все, че понякога по повърхността му се появяват бели петънца, това не трябва да ви притеснява. Разбира се тук е важно да направим уточнението, че не става въпрос за мухъл.

Газирани напитки
Със сигурност те не са в списъка на полезните напитки, които задължително трябва да приемате, дори напротив. Въпреки това, ако сте решили да прегрешите с тях, можете да сте спокойни, че няма да ви се случи нищо лошо, ако ги пиете, след като срокът им на годност е изтекъл. Специалистите посочват, че няма проблем, ако направите това в период от 4 до 6 месеца след изтичането на срока им на годност.

Масло
Със сигурност сте наясно, че трябва да сте много внимателни с млечните продукти. Но тук е мястото да отбележим, че маслото може да се замрази и по този начин ще успеете да го съхраните доста по-дълго от срока, изписан на опаковката му. След като го размразите обаче, трябва да го използвате веднага, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.