Най-често срещаните ухапвания през летните месеци и как да се справите с тях (III част)

0
586

В никакъв случай не подценявайте тези ухапвания

 

ухапвания
В никакъв случай не подценявайте тези ухапвания

Както вече споменахме, със затоплянето на времето рискът от ухапвания от различни насекоми, нараства значително.

В такива случаи е много важно да сте наясно какво трябва да направите и да не губите време. Това важи с още по-голяма сила за случаите, в които става въпрос за човек с алергия към даденото насекомо. В такъв случай невинните на пръв поглед ухапвания могат да създадат сериозни проблеми, а в по-тежки случаи, дори да се стигне до летален изход.

Ето какво трябва да се направи при ухапвания от различни насекоми:

Кърлеж
Оказва се, че горският кърлеж, е един от най-опасните за хората, тъй като е носител на редица опасни заболявания. Оралният апарат на гадината е конструиран по такъв начин, че му позволява да се впие много здраво в кожата, за да смуче кръв. При ухапване от кърлеж не се усеща никаква болка или пък парене. Поради тази причина в повечето случаи човек разбира едва след няколко дни, че се е превърнал в негова мишена.



Понякога се случва така, че след като кърлежът ви ухапе, да падне сам. Така или иначе обаче, той ще остави следа по кожата. Обикновено след ухапвания от тези гадини се появява червено петно с радиус от няколко сантиметра, в центъра на което има черна или червена точка. В такъв случай незабавно трябва да потърсите консултация с лекар.

Не подценявайте тези гадини, те могат да ви отворят сериозна беля

Ако нямате възможност да стигнете по възможно най-бързия начин до болницата, можете да се опитате да отстраните сами кърлежа.
Единият от начините е чрез конец – в основата на тялото на кърлежа надявате примка от конеца, след което започвате леко да го издърпвате с разклащане.

Бихте могли да го отстраните и с пинсета, но е много важно да се убедите, че няма разкъсване на тялото му.
В аптеките се предлагат и специални устройства за премахването на тези твари. Те наподобяват щипка. Който и от начините да изберете, задължително наложете мястото с антисептик.

Дървеница
Ухапванията от тези гадини са масивни, разположени плътно едно до друго и групирани. За да се избавите от неприятния сърбеж и уврежданията по кожата, можете да използвате кремове, специално предназначени за тази цел.

В домашни условия най-добре би било да измиете засегнатото място с хладка вода и сапун или сода бикарбонат. По този начин ще облекчите до известна степен сърбежа. След това наложете мястото с кубче лед или пък натрийте кожата със сок от магданоз или картофи. Няма да е лошо да завършите процедурата с антисептично средство.

Чудесна работа при ухапвания от дървеница вършат и някои природни средства като листата от мента, начукани дръжки от глухарче, сок от чесън, сок от алое или пък счукан лук, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.