Света Петка лекува и върши други чудеса в своя параклис

0
10205

Вярващи са се излекували от тежки болести, след като са посетили нейния невероятен параклис. В него се случат безброй чудеса

В скалния параклис на Света Петка

Над град Трън се намира скален параклис. Според древните легенди там е живяла Света Петка Българска.

Параклисът се намира в древна пещера. Тя била езическо светилище в дълбоката древност. Докато живяла в пещерата, Света Петка извършила безброй много чудеса.

Всеки ден е имало опашка от хора в беда. Сред тях много майки с болни деца. Често пъти викали лечителката горе в селището, за да помогне на някой нуждаещ се.

Независимо, че Света Петка никога не отказвала да помага, сред населението имало и завистници. Те започнали да я клеветят, че е вещица и магьосница.Една сутрин както обикновено, Света Петка изпекла питка, с която се хранела. Оставила я да изстине и чула странен шум. Погледнала и видяла, че идват преследвачи. Започнала да се моли на Господ как да се спаси. Лъч светлина се появил от един процеп в скалите. Света Петка успяла да се скрие в него и да се спаси.

Преследвачите разгледали пещерата, но не намерили жената. Видели питката. Един от тях решил да си отчупи парче от погачата. В момента, в който я докоснал, тя се вкаменила.

Преследвачите се изплашили и избягали. През това време Света Петка намерила път и успяла да избяга в гората. През нея се озовала на сръбска територия.

Днес чудесата продължават да се случват ежедневно. За тях разказва Магдалена, която се грижи за параклиса. Посреща и обгрижва вярващите.

Младо семейство не могло да има деца. Помолили се в параклиса и само след броени дни жената разбрала, че е бременна.

Друг интересен случай. Жена не можела да движи ръката си.

Качила се в параклиса и се помолила. Когато слязла долу на паркинга, поискала да прегърне съпруга си, който я чакал до колата.

Мъжът бил шокиран, когато видял как жена му свободно движи ръката си. А тя все още не била разбрала, че е оздравяла.

Магдалена разказва още, че всеки чиито молитви са се сбъднали, се връща да благодари и да донесе икона.

Всички икони в скалния параклис на Света Параскева – Петка Българска са дарени.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.