Това е идеалната поза за здрав сън

0
358

50% от възрастното население спи в тази поза

Ако искате да се радвате на здрав сън, несъмнено трябва да сте наясно с подходящите пози за целта.

сън
50% от възрастното население спи в тази поза

Всеизвестен е фактът, че добрият сън може да донесе много ползи за здравословното ви състояние и обратно. Специалистите посочват, че качествената почивка в часовете през нощта, не само подобрява значително настроението, а и има нелеката задача да ви предпази от стреса и редица заболявания. Сред тях са и едни от най-опасните, които едва ли не са се превърнали в бич на съвременното общество – диабет и сърдечносъдови проблеми.

Преобладаваща част от хората имат нужда от осем часа качествен сън, за да функционират органите им правилно. Дали обаче сте предполагали, че позата, в която спите също е от огромно значение за качествения сън?

Експертите разкриват някои от ползите и недостатъците на едни от най-разпространените пози за сън. Ето ги и тях:



Странична поза
При тази поза на сън, е значително понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в гърба и шията.
По-малко вероятно е да хъркате, ако спите настрани. Причина за това е, че позата поддържа дихателните пътища отворени.
Обикновено в тази поза спят 15% от хората по света. Нейният недостатък обаче е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината ви лице е „заровено“ във възглавницата.

По гръб
Експертите твърдят, че това е идеалната поза за добър сън. В тази поза обаче спят едва 8% от населението по света. Истината е, че тази поза осигурява максимална почивка в неутрално положение не само за гърба и шията, а и за главата ви. Много хора, в това число и бременните жени страдат от киселини в стомаха. Именно за тях тази поза е идеална, тъй като ще облекчи до голяма степен проблема им. Не се препоръчва обаче за онези, които страдат от сънна апнея (пълно или частично преустановяване на дишането за определен период от време, докато спите). Този проблем е породен от свиването или деформацията на дихателните пътища.

По корем
Отново според експертите, тази поза е полезна само за онези, които хъркат и е вредна за всички останали. На практика спането в тази поза причинява болки в гърба и шията, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение. Съветът им е по възможност да я избягвате.

Поза „зародиш“
Близо 50% от възрастните хора по света спят в тази поза. Тя се препоръчва горещо за всички онези, които хъркат. Удобна е и за бременните жени. При нея недостатъкът е, че може да ограничите дишането, ако сте твърде свити, пише vesti.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.