Ритуали за здраве и плодородие на Ивановден

0
294

Ивановден се свързва с редица обреди, посветени на вярата в чудодейната сила на светената вода

На днешният ден – 7 януари, Българската православна църква отбелязва Ивановден.

Ивановден
Ивановден се свързва с редица обреди, посветени на вярата в чудодейната сила на светената вода

Според традицията на Ивановден се гостува на кумовете. Вечерта на празника кумците гостуват на кумовете като носят дарове и вино.

В древни времена на Ивановден още преди изгрев слънце, младите жени в семейството донасяли вода от кладенец или река. С тази вода къпели децата за здраве. Къпането ставало в голям съд, наречен чебър.

Вярва се, че кръстената и светена вода на Ивановден притежава лековити свойства. Тя не само може да ви излекува от редица болести, а и да прогони злите сили от дома и да донесе здраве и жизненост на хората, живеещи в него.



Традицията повелява младоженците, които са се взели в дните преди Ивановден да се окъпят със светената вода. След това къпането продължавало, но само за момите и момците, които носели името Иванка и Иван.

В някои краища на страната девойките, наречени водичарки ходят по къщите на близки и роднини. Едната от момите е облечена в невестени дрехи. В бяло бакърено котле тя събира дребни монети и подаръци. Те обаче й биват дадени, след като е целунала ръка на стопанина на дома. Останалите моми водичарки пеят песен, с която благославят всеки член от семейството.

Ивановден се свързва с редица обреди, посветени на вярата в чудодейната сила на светената вода. Ергените къпят момите, къпят се булките и младоженците, които са се оженили в дните до празника.

На Ивановден по обед младоженците задължително трябва да гостуват на кумовете си като им носят кравай, вино, млин и ракия. Кумовете пък на свой ред ги канят на тържествената обща трапеза.

Сред храните, които е препоръчително да присъстват на празничната трапеза, са варено жито, фасул, ошав, кървавица, печена луканка, баница и свински ребра със зеле.
В Родопите сгодените ергени отиват на този ден на гости заедно с родителите си и свои роднини в дома на годеницата си.

Бъдещата свекърва измива лицето на девойката и я окичва с китка и златна паричка. След това домакини и гости сядат край софрата и се гощават богато. Ивановден е и денят, в който изтича срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини.

На този ден празнуват хората, носещи имената Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Еньо, Енчо, Жана, Жан, Жанета, Ивайло, Ивайла, Иванка, Иванела, Иванина, Ивелин, Ивета, Ивелина, Иво, Йоана, Йоан, Йонка, Йовка, Йовко, Йонко, Йончо, Йото, Калоян и Яни, пише zajenata.bg.

Да са живи и здрави всички именници, и да носят имената си с гордост.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.